Thuis werken? Tips voor fit zitten op de werkplek
Lang zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, en dit staat los van het feit of iemand voldoende sport of beweegt. Vooral werk is een belangrijke bron van lang zitten en gesproken kan worden van een nieuw arbeidsrisico. Wij geven een aantal tips om fit te zitten op de werkplek.
1) Beweeg meer
Beweeg meer door bijvoorbeeld staand of lopend te telefoneren, of door zelf koffie te halen in plaats van door iemand anders te laten doen. En voor iedereen die dichtbij het werk woont en daar nog naar toe gaat: pak de fiets naar het werk of ga lekker lopen.
2) Neem regelmatig pauzes
Zorg voor afwisseling en probeer na een aantal taken even op te staan. Een goede verhouding is ongeveer 1 kwartier staan of bewegen en 3 kwartier zitten. Zorg dus regelmatig voor een pauze door bijvoorbeeld even een vraag te stellen aan iemand in je omgeving, een appel te schillen of een oefening te doen op je werkplek. Ook is het belangrijk om niet door te werken tijdens de lunch. Niet alleen in het kader van korter zitten, maar ook voor de verbetering van de productiviteit. Naar buiten gaan met de lunch voor een blokje om zorgt naast beweging en frisse lucht voor een ontspanningsmoment voor de hersenen. Als de boog altijd gespannen staat, komt de pijl niet ver.
3) Zorg voor een fijne werkplek
Zorg ervoor dat je bureau, stoel en scherm goed staan afgesteld, zodat je in ieder geval de juiste zithouding hebt achter je bureau. Dit voorkomt hopelijk een bezoek aan de fysiotherapeut.
Let extra op je houding als je werkt met een laptop, tablet of smartphone. Door voorover gebogen te zitten, kunnen klachten ontstaan aan de schouder, nek en rug. Probeer daarbij ook zo min mogelijk de muis te gebruiken, maar wissel het af met de functietoetsen op je toetsenbord.
Werk af en toe staand. Dit kan bij een stabureau, maar het kan ook door een stapel boeken onder de laptop de leggen. Het gaat hierbij om de afwisseling: langer dan 4 uur achter elkaar staan is ook niet goed. Een vergadering (team meeting bijvoorbeeld) kan je ook staand doen, voor de afwisseling. Wil je eens iets anders? Zit eens op de zitbal om de rugspieren aan het werk te zetten. Ook hierbij is de afwisseling belangrijk: gebruik de bal maximaal 2 uur op een dag om overbelasting te voorkomen.
Bron: Arboportaal | Nieuwsbericht | 25-04-2019 |